Dat hangt af van 2 factoren:
  1. Jouw figuur en je lichaamsverhoudingen.
  2. Welk soort kledingstuk je gaat maken en welk type stof je daarvoor gaat gebruiken.
Jouw figuur en je lichaamsverhoudingen.

Het ideale figuur is zogezegd het zandlopersfiguur, dat wil zeggen dat je heupen en borstomtrek/schouders min of meer gelijk zijn en dat je daarbij een duidelijk afgelijnde taille hebt. Hoe meer die verhouding bij jou anders is, hoe groter de kans dat jij boven en onder een verschillende maat zal hebben. Het wordt voor jou dan ook moeilijker om een jurk te vinden. Als je dan ook nog extra groot of extra klein bent, dan is het flink lastig. Hoe dichter het kledingstuk op je huid gedragen wordt, hoe minder snel je in confectiematen een perfecte pasvorm zal vinden. In dat geval is een patroon op maat de ideale oplossing.

Hoe losser de kleding gedragen wordt (bijvoorbeeld een oversized sweater) hoe minder de pasvormproblemen zullen opvallen. Het kledingstuk zal niet blijven hangen op brede schouders, een uit de kluiten gewassen boezem, een bolle heup of een holle rug.

Soort kledingstuk en type stof.

Ook de stof bepaalt hoe comfortabel iets zit. We kunnen dit opdelen in 2 duidelijke categorieën, rekbare stof en niet-rekbare stof. Als de pasvorm Slim Fit is in niet rekkende stof, dan kan het maar beter de perfecte maat zijn of je zal het ding snel wegsmijten. Wordt ditzelfde item in een rekbare stof uitgewerkt, dan zal je heel snel het verschil in draagcomfort merken. In dat geval kom je weg met een standaardmaat die dicht bij jouw persoonlijke maten aanleunt.

De belangrijkste maat daarbij is de borstomtrek, omdat een patroon op die plaats vaak moeilijk is aan te passen door de modelverwerkingen die erin toegepast zijn (nepen, deelnaden enz). In tweede plaats kijk je naar de taille omtrek. Dat kan ook wel wat vervelend zijn om die maat op je patroon aan te passen afhankelijk van het patroon (is er een tailleband, zakdelen, plooien enz). Tenslotte kijk je naar de heupen. Deze maat is het gemakkelijkst bij te tekenen.

Als een klant een bestelling plaatst en haar maten doorgeeft, filteren we eerst op lichaamslengte. Vervolgens op borstomtrek, dan de taille en als laatste dus de heupen. Als het om een jurk gaat tenminste. Wil iemand een broek of rok, dan wordt de heup de belangrijkste maat.

Mijn persoonlijke maat versus standaardmaat NB46.

De basispasvorm die ik hier gebruikte was mijn dichtstbijzijnde standaardmaat uit de Save Our Shape matentabel: NB46 = BO 106, TO 93 en HO 117,5.

De N staat voor ‘normale lengte’ (166 cm -174 cm), de B voor brede heupen. Mijn persoonlijke maten zijn LL=169cm, BO= 105 cm , TO= 95cm, HO= 110cm . Dus net iets te groot op de borstomtrek, iets te smal op de tailleomtrek, en veel te groot op de heupen.

De pasvorm van NB46 blijkt toch redelijk goed. Alhoewel de schouderlengte te kort is en de ruglengte te lang. Waardoor de toile op mijn heupen blijft hangen. Er ontstaan diagonale plooien. Op de heupen staat de toile van mijn lichaam af, ik heb rechts en links flink wat overschot. Verder zie je aan de achterkant van de mouwen kleine plooien ontstaan omdat de verhouding rugbreedte-armsgat-voorbreedte niet helemaal exact is voor mijn figuur. In de taille past het nog, ondanks de 2 cm verschil tussen standaardmaat en persoonlijke maat. Dit wil zeggen dat ik eigenlijk de toegift ‘opsoupeer’.

Bij het patroontekenen wordt bovenop de zuivere lichaamsmaat extra waarde toegevoegd die je nodig hebt om in het kledingstuk te bewegen. Deze waarde bepaalt het uiterlijk van een kledingstuk: ‘Slim Fit’ heeft een beperkte toegevoegde waarde, bij ‘Oversized Fit’ neemt dit aanzienlijk toe.

Nu ben ik misschien wat streng voor de pasvorm van NB46… Mocht ik deze pasvorm vertaald vinden in een kledingstuk in de winkel, dan zou ik al heel blij zijn! Maar als ik zelf iets wil maken met een Slim Fit pasvorm in niet rekbare stof, dan zou ik zeker van mijn persoonlijke maat vertrekken. Omdat ik het kan.

En wil ik iets maken in rekbare stof, dan kan het perfect goed komen met deze standaardmaat NB46. Dat toon ik in een volgende blog. Ik heb namelijk een ‘copy-catje’ gedaan van een bestaand vestje in gebreide stof.

Stay tuned!