De taak van een patroontekenaar kan je in 2 grote vakken indelen.

Het intekenen van nieuwe modellen enerzijds en het herkennen en oplossen van pasvormproblemen anderzijds.

Het eerste kan je redelijk snel leren. Het tweede, het opmerken van pasfouten en het detecteren van de oorzaak, is al een pak moeilijker. Het vraagt om een grondige kennis van de basisopstelling van een patroon. Bovendien kan je het enkel leren door te doen, en opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. Die kennis kunnen we niet in 1-2-3 doorgeven.

Deze kennis kunnen we wel delen:

Wat we je wel kunnen tonen is hoe je met jouw basispatroon heel eenvoudig (op maat of standaardmaat) een nieuw model kan maken. Bijvoorbeeld een jersey vestje. Ik had er zelf zo eentje in mijn kast hangen (een gekochte versie). Een modelletje dat ik tot op de draad heb afgedragen. Jammer van de korte mouwen. Ik heb nooit de zin begrepen van een warme vest met korte mouwen…

De maat was eigenlijk ook niet goed. Er zitten haakjes op de voorpanden, het is de bedoeling dat je het kan sluiten. Maar voor mij is de borstomtrek van het vestje te klein. Ik zou het overigens op de heupen ook niet kunnen sluiten, eveneens wegens te smal.

Anyhow, dit vestje is heel simpel van opbouw. Ik heb het Save our Shape basispatroon als vertrekpunt gekozen. In feite is het bedoeld voor een niet rekbare stof. Normaal gezien kom je er niet ongestraft mee weg als je de richtlijnen van de stof- instructies niet volgt. Zo kan je voor een rekbare stof-patroon niet zomaar niet-rekbare stof gaan gebruiken, want dan is het kledingstuk simpelweg een maat (of 2 maten) te klein. Maar…, omgekeerd kan wel! Want dan zit het kledingstuk lekker losjes en comfortabel.

Hoe gaan we te werk?

Ik vergeleek het vestje met het basispatroon en spelde de halslijn en de vest-lengte over op de toile in baalkatoen. Dit kon ik nadien opmeten en de verschillen overbrengen op het basispatroon. De borstneep heb ik behouden, maar wel verplaatst naar de zijnaad. De andere nepen heb je voor dit model niet nodig.

De basispasvorm die ik hier gebruikte was mijn dichtstbijzijnde standaardmaat NB46 (zie ook vorig blog bericht). Eigenlijk vertrek altijd vanuit mijn persoonlijke pasvorm, maar ik wil jullie graag iets tonen. De pasvorm van NB46 is redelijk goed, maar het is op de heupen wat te breed. Daarom lijkt het naar onderen toe wat uit te lopen in een soort van peplum achtige vorm. Ik vind het niet mis zo en ben er zeer tevreden mee.

De randen heb ik afgebiesd waardoor geen beleg of voering nodig was. Op een namiddagje was dit klaar.

Give-away!

In deze tutorial leg ik uit hoe je het patroon tekent vanuit een basisopstelling link. Er komt ook een beknopte stikvolgorde bij. Tot zondagavond 25 maart kan je het gratis downloaden.

So, don’t waste your time 😉